Kuchnia

KUCHNIA​

Pokrzywnik 11 to wegetariański dom gościnny.
Przygotowujemy domowe wegetariańskie, czasem wegańskie posiłki, w dużej części z warzyw i ziół z naszego ogrodu, uprawianego naturalnie. Zaopatrujemy się u lokalnych rolników, u naszych najkochańszych Sióstr Dysiówien, u Panów Franka i Henryka, na targu w Siedlęcinie czy na rynku we Lwówku Śląskim. Chleb na zakwasie piecze dla nas Zosia z Nagórza.
Anetka przygotowuje nie tylko wegetariańskie jedzenie dla naszych Gości ale także przetwory, które przechowuje w spiżarni w słoikach o przeróżnych kształtach, nazywanej niekiedy „Słoicą Polski”. Anetka biega po lasach i skacze po łąkach zwłaszcza z najmłodszymi Gośćmi, razem szukamy grzybów, zbieramy jagody, maliny, poziomki, uprawiamy warzywa, przerabiamy je, gotujemy, suszymy i mrozimy. Latem zbieramy szczaw na szczawiówkę, czarny bez na syrop, krwawnik na herbatę i czosnek niedźwiedzi na pesto. Robimy to, co kochamy…
Pierwszą inspiracją Anetki w życiu, kuchni i w lesie była jej Mama Grażynka – wrażliwa na piękno i naturę, z wrodzonym poczuciem estetyki, utalentowana kulinarnie i organizacyjnie, wspaniała osoba. W kuchni natchnienie czerpie z nas przyrody i otaczającego świata – z Pokrzywnika, ze ślicznego, czystego, spokojnego, takie mojego miejsca na ziemi.

ZDJ. NR 18.1 (Large)
sztucce

ŚNIADANIA

Pasty warzywne (z suszonych pomidorów, dyni, zielonego groszku)
Pasztety warzywne (z fasoli, soczewicy, kasz)
Pieczywo (chleb od Zosi, chałka, bułki słodkie, maślane czy orkiszowe)

Jajka (z Gradówka, jajecznica, omlet, frittata, czy na pomidorach)
 Warzywa i owoce (z sadu, warzywniaka, od sąsiadów, surowe i pieczone)
 Coś jeszcze (czasem owsianka, czasem jaglanka, racuchy, naleśniki
          miód od Sióstr Dysiówien, dżemy i konfitury)

 

sztucce

OBIADOKOLACJA

Wegetariańskie i wegańskie kotlety
Gulasze warzywne
Tarty i pierogi

Fasola, soczewica, cecierzyca, ziemniaki, ryż kasza, kluski śląskie
Sałatki, pieczone warzywa

Desery przeróżne